Bárki bekerülhet, és a pályakezdők is jól járnak!


A MUNKAERŐ HIÁNY MIATT BÁRKI BEKERÜLHET AZ UNIÓS PROGRAMBA! Nem lesz olyan 25 év feletti, akit ne tudnának majd bevonni a foglalkoztatásba!

Az új uniós programoknak köszönhetően 2 éven át szakmát tanulhat és dolgozhat is egy álláskereső, miközben 2,2 millió forintot takarít meg a munkáltatója évente. 2018 végéig 10 ezer embert vonnak majd be az EU által támogatott új programba.
A közép-magyarországi cégek 10,4 milliárdos támogatásra pályázhatnak, hogy pótolják a hiányzó munkaerőt. Jelenleg nem az álláskeresők, hanem a munkáltatók állnak az ajtóban, A munkaerőhiány akkor, hogy szinte bárki bekerülhet az „Út a munkaerőpiacra” néven futó VEKOP-8. 1. 1. programba, ha nincs munkája.

A programba kiemelt célcsoportjai:

– az alacsony iskolai végzettségűek,
– a 25–35 év közötti diplomás pályakezdők,
– a tartósan állást keresők,
– az 50 év felettiek,
– a közfoglalkoztatottak, akik a nyílt munkaerőpiacon szeretnének elhelyezkedni.
A támogatottak felét ők teszik majd ki, és ilyen átfogó program, ami lefedi a hátrányos helyzetű álláskeresőket, még sosem volt.

Az álláskeresőket első körben képzik, aztán majd foglalkoztatják. Ettől el lehet térni, ha együtt érkezik bértámogatásért a munkáltató és a munkavállaló. Nyilván jellemzőbb lesz a támogatott képzés, mert ha például valaki egy elavult szakképesítéssel rendelkezik és újra tanulna, annak kifizetik teljes költségét.
Miközben tanul, megkapja a közfoglalkoztatási bérnek megfelelő bruttó 79 155 forintos keresetpótló támogatást is. Több mint 70 tanfolyam indul majd, és képeznek eladót, ívhegesztőt, szakácsot, szobalányt, ápolási asszisztenst és számítógépes adatrögzítőt, de választható angol nyelvtanulás, és indítanak képzést a munkáltatói igények alapján is.

Ezután 90 napos munkagyakorlat-szerzési támogatás jön, amivel a jelentkező többször is élhet - de a munkáltató csak egyszer -, ha például elege lesz a munkahelyéből, és máshová megy el dolgozni. A program biztos népszerű lesz, mert 90 napra 100 százalékos bértámogatást vehet fel a munkáltató, és nem jár továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel. Nincs felső korlát, de mérlegelési jogköre van a foglalkoztatási osztályoknak a támogatás megítélésénél. Adott munkakörben a reális béreket kell figyelembe venni. Egy munkáltató párhuzamosan több 90 napos munkagyakorlat-szerzési támogatást is igénybe vehet.

A hátrányos helyzetűek részt vehetnek egy 8 hónapos támogatott foglalkozásban, ahol bérük 70%-át fizeti az unió, ha a cége minimum még 4 hónapig foglalkoztatja. A bértámogatásnak itt sincs korlátja, és hátrányos helyzetűnek számít szinte minden álláskereső, és az is, aki a háztartásában gyereket nevel.