Nagyon finom, és elsőrangú öregedésgátló hatása is van!


Sokan nem tudják, hogy a birsalma csak külsőre hasonlít az almára...Sokféleképpen hasznosítjuk: illatosítja a konyhát, főzhetünk belőle levest, édes vagy sós kompótot és más finomságokat. Ám leggyakrabban birsalmasajt készül belőle. Készíts Te is!

A sajtkészítéshez legjobb az erőteljesen sárga gyümölcs. Rögtön feldolgozható, hűtőben 1-2 napig, megfelelő tárolóhelyen akár 1-2 hétig is eltartható. A héjon lévő barna pöttyözése nem befolyásolja a minőséget!

A birsalmát jól megmossuk, a molyhos réteget kézzel ledörzsöljük. Nem kell hámozni, de a barna pöttyöket ki lehet vágni. Fel kell darabolni, és a magházat kiszedni.

Nagyon kevés vízben feltesszük főni. Kb 1 órán keresztül főzzük.Utána botmixerrel pürésítjük. Mérjük le a püré súlyát! Ezt újra feltesszük főni, majd amikor már rotyog, belekeverjük a cukrot. 1 kg püréhez 70 dkg cukrot adjunk.

Folyamatos kevergetés mellett főzzük. Ekkor nyeri el a jellegzetes színét. Kb. 10–20 perc a főzési idő. A még forró masszát formákba öntjük - pl. őzgerinc, pudingos tálka vagy egy tepsi.Nem kell bekenni semmivel! Szépen el fog tudni válni úgy is.

Vékony szeletekre vágva, vagy kockázva fogyasztjuk.

Nézd meg, a Gasztroangyalban hogyan készítik a híres Noszvaji birsalmasajtot!

A birsalma jótékony hatásai: a benne található pektin serkenti a vérkeringést és segíti a szervezet méregtelenítését. Az antocián baktériumölő hatású. Különlegesen magas P-vitamin-tartalma gátolja az öregedési folyamatokat, és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését. Kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitaminforrás. Gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor).