Hogy mit is tudhatsz, meg belőle magadról az rögtön kiderül…


A Fa-rajz teszteket egyszerűségük és hatékonyságuk miatt nemcsak a pszichológusok, hanem a grafológusok is előszeretettel alkalmazzák, sőt egyszerű változatát az óvónők is ismerik.

Nos, mi a feladat?

Mindössze annyi kell tenned, hogy előveszel egy A/4-es lapot, ceruzát, és rajzolsz egy fát!

Rajzolni mindenki tud – még te is! Nem kell Picassónak lenned ahhoz, hogy egy fát rajzolj – a legsablonosabb fa is megteszi. Fontos, hogy tudd nincs jó vagy rossz rajz, és hogy most nem a kézügyességedre vagyunk kíváncsiak, hanem a lelked üzenetére. Ez a teszt ugyanis az úgynevezett projektív, azaz kivetítő módszeren alapul, ami azt jelenti, hogy miközben rajzolsz, a papíron a tudattalanod üzenetei jelennek meg.
Fontos! Természetesen ez a teszt ebben a formában, és a megoldásaival korántsem szolgál teljes körű analízisként, így nem szabad belőle messzemenő következtetéseket levonni!

CSAK AKKOR OLVASD TOVÁBB, HA MÁR elkészült a „remekmű”?

A fa nagyon gazdag szimbolikus értelemmel bír: az élet, a fejlődés, a vitalitás és az ember jelképe. A fa éppúgy, mint az ember, áll, növekszik, virágzik, termést hoz, öregszik és meghal.
A fában ugyanúgy megvan a hármas tagozódás, mint az emberben: vagyis

  •     a gyökerek szimbolikus értelemben is a „gyökereket”, a családot, az ösztönöket, a stabilitást, a tudatalattit jelképezik,
  •     a törzs az energiaállapotot, a testi dolgokat, a hétköznapi élet gyakorlatát, valamint az érzelmeket tükrözik
  •     az ágak, a lombkorona pedig a szellemi életet, a tudatos tartalmakat jelenti.
  • Nézd meg, hogy megvan-e mindene a fádnak, és hangsúlyos-e valamelyik szerkezeti elem?

Ha túl nagy a korona a fa többi részéhez képest, akkor hajlamos vagy túl sokat rágódni egyes kérdéseken, és döntéseidben inkább a racionális megfontolások vezérelnek. Kérdezd meg magadtól időnként önmagadtól: „mi az, amire igazán vágyom?” Ha aránytalanul pici a korona, akkor nem használod ki a szellemi képességeidet, a fantáziádat.

A valóságban a fa gyökereit látjuk a legkevésbé, de ettől a rajzon még megjelenhetnek. Az arányos gyökérzet egészséges ösztönéletet jelez, míg a nagy gyökérzet arra utal, hogy túlzottan is ösztönösen, indulatból kezeled a dolgokat, esetleg túl sokat mutatsz meg magadból. Érdemes lenne tízig elszámolni, mielőtt cselekszel. Ha nincs gyökér és/vagy talajvonalat is húztál, akkor kontrollálod a saját ösztönkésztetéseidet, és mások elvárásainak szeretnél megfelelni.

A törzs jelzi, hogyan használod erőidet, és hogyan jelensz meg a környezeted előtt mennyire tudsz egyensúlyt teremteni az ösztöneid és a racionalitásod között. A vékony törzs érzelmi sérülékenységre, labilitásra utal, ezért mindenképpen erősítened kell az önbizalmadat. A vastag törzs esetén nagyobb az érzelmi stabilitás, de vajon képes vagy engedni a saját álláspontodból?

Mekkora fát rajzoltál?

Betölti az egész lapot, vagy csak szerényen kuporog az egyik sarokban? A fa mérete egyenesen arányos az önbizalom nagyságával.
Minél kisebb a fád, annál inkább úgy érzed, hogy túl kicsi és jelentéktelen vagy a világhoz képest, elnyomottnak és magányosnak érzed magad. Fontos, hogy tudd, mindenkiben van valami szép, jó és értékes – benned is, csak találd meg. Kérlek, ülj le egy darab papírral, és írd össze, hogy milyen sikereket értél el eddig az életedben, mire vagy büszke. Nem kell nagy dolgokra gondolni! Pl: Te csinálod a legfinomabb meggyes pitét? Írd le – ez már egy. Tovább! Szép, selymes, dús a hajad? Végy számba minden pici és talán jelentéktelennek tűnő dolgot, amiért szeretheted magad!
Ha viszont szinte lelóg a fád a papírról, akkor sem ártana önvizsgálatot tartanod, és visszavenni a fiatalos lendületből.

Hova helyezted el a fát a papíron?

Általában nagyon ritka, hogy valamelyik sarokban álljon a fa, ezért a legjobb, ha négybe hajtod a lapot, és a hajtásvonalak mentén könnyebben be tudod határolni, hogy javarészt hol helyezkedik el.

Ha inkább fent és balra tolódott a fa, akkor óvatos, gátlásos személyiség vagy, aki inkább megfigyelője, mint aktív résztvevője az élet eseményeinek. Nehezebben barátkozol, inkább befelé fordulsz, értékeled a művészeteket. Gyakran a múltba kalandozol.

Ha a fád inkább baloldalt lent helyezkedik el, akkor gyűjtögető, megtartó személyiség vagy. Nehezen válsz meg a dolgoktól – legyen az tárgy, kapcsolat, vagy lelki sérelem. A problémák és konfliktusok esetén hajlamos vagy gyerekesen viselkedni, vélhetőleg sok gyermekkori sebet még nem tudtál feldolgozni. Nézz szembe ezekkel, és engedd el, hogy továbbléphess. ha szükséges, kérd szakember segítségét.

Ha a lap jobb alsó területét preferáltad, akkor komoly, de önfejű ember vagy, hadakozol az újítás a változás ellen, közben elégedetlen vagy önmagaddal. Érdemes lenne tisztázni magadban a céljaidat, és erősítened az önérvényesítő képességedet.

Ha inkább jobbra fent áll a fád, akkor inkább a külvilág és a jövő felé fordulsz, mintsem a múlton rágódnál. Az eseményekben aktívan részt veszel, sok barátod van. Erős önérvényesítő képességgel bíró, dinamikus, lázadó, esetleg agresszióra hajlamos ember vagy.

Ha megközelítőleg a lap közepére rajzoltad a fát, akkor az erős jelenben élést, tudatosságot jelez. A gyakorlat és a realitás kerül előtérbe, mindenben igyekszel megtalálni az arany középutat.

Milyen típusú fát rajzoltál?

Lombtalan fa, csupasz ágak – ez a környezettel szembeni kiszolgáltatottságot jelzi, különösen, ha a fád élettelen is, akkor az rossz hangulatra, hitet vesztett, pesszimista gondolkodásra utal, úgy érzed a körülmények áldozata vagy. Ha viszont az ágak élettel telik, csak nincs rajtuk levél, akkor már jobb a helyzet: jelenleg élvezed az egyedüllétet, most nincs szükséged társaságra. Ezek azok az időszakok, amikor az ember magába tekint, lelki nagytakarítást végez, rendbe teszi a dolgait, helyet csinál az újnak.

A lombos fa belső harmóniáról, optimista életszemléletről, önbizalomról és a világ felé való nyitottságról tanúskodik. Ha a leveleket külön-külön megrajzoltad, akkor aprólékos, precíz ember vagy.

A gyümölcsökkel ábrázolt fa kreativitásra és fantáziára utalnak, és jelzik, hogy fontos számodra a külső visszajelzés, a dicséret. Ha fészket, madarat is rajzoltál, akkor szeretnél anya lenni, vagy ha már az vagy, akkor a gyermekeddel való szoros érzelmi kapcsolatra utal.

Fűzfa: Hajlamos lehetsz a depresszióra, intenzív belső életet élsz, de érzelmileg nehezen lehet megközelíteni, mivel egy falat képeztél magad köré, hogy védd és lerázd magadról a múlt kellemetlen emlékeit. Fontosak számodra a belső megnyilatkozások, megvilágosodások, érdekel az okkultizmus, a spiritualitás.

Pálmafa: könnyen összekevered az érzelmi és a szellemi reakciókat. Önmagadat nyitottnak tartod az újdonságokra, ám újszerű helyzetekben védekezővé válsz. Hasonlóan a fűzfa-rajzolókhoz, számodra is fontos a felülről kapott inspiráció, de te aktívan keresed is ezeket, és teszel azért, hogy elérd a célodat.

Fenyőfa: Ambiciózus, de megfontolatlan haladó ember vagy. Látszólag nyílt vagy, de nagy ellenállóerővel rendelkezel, és esetenként túl kemény és szúrós lehetsz, így nehéz megközelíteni. A barátságot nagyra értékeled, megbízható, hűséges társ vagy, amíg integritásod tiszteletben tartják.

Jegenyefa: Hatalmas érzelmek dúlnak benned, kifelé hűvös józanság jellemez. Mindig valamilyen magas, nehezen elérhető cél elérésére törekszel. Társat és barátot szellemi vonzalom, érdeklődés alapján választasz. Forrás: azirastukreben