Egy nyugdíjas gépész nem fogadja el a szolgáltató magyarázatát


Letekert radiátoron is fogyasztást jelez a hőmennyiségmérő - erre hívta fel a figyelmet egy szegedi nyugdíjas.

A hőszolgáltató szerint ez normális: ha a radiátor melegebb, mint a szoba, vagy ha szellőztetéskor hideg áramlik az érzékelőre, a digitális készülék regisztrálja az egységeket.

– Táblázatot vezetek a fűtési szezon kezdete óta arról, mit mutatnak a hőmennyiségmérők. Bár egyetlen szobában sem fűtünk, mindegyik jelez fogyasztást – mutatta kézzel írt dokumentációját Balog István.

A nyugdíjas gépész megdöbbenve tapasztalta, hogy a műszerek, amelyeket elvileg azért szereltek fel a radiátorokra, hogy mindenki annyit fizessen, amennyit fűt, elzárt szelepek mellett is számolnak.

– Mi csak akkor tekerjük fel a fűtést a lakásban, amikor a kinti hőmérséklet nulla fok alá esik. Most is 24 fok van bent, teljesen felesleges pénzpocsékolás lenne, ha melegen tartanánk a radiátorokat – magyarázta a férfi, aki egyébként azért kezdett el foglalkozni hőmennyiségmérőivel, mert azokban a közelmúltban elemet cseréltek, és felhívták a figyelmét, hogy ilyenkor érdemes megfigyelni, jól működnek-e.

– Az elmúlt 17 napban volt olyan mérő, ami 7 egységnyi fogyasztást regisztrált, de a legkevesebb is 3 egység – mutatta. Hogy ez miből keletkezett, maga sem érti, a radiátorok ugyanis hidegek.,írja a delmagyar.hu

Elővette hát a készülék leírását, amelyben az szerepel, hogy ha a radiátor nem üzemel, nem regisztrálhat fogyasztást – ezt a gyártó cég is megerősítette számára. Írt tehát egy levelet a közös képviselőnek, aki azt továbbította a hőszolgáltatónak.

– A válaszban annyi szerepelt, hogy a készülék azért mér, mert fűtünk – mesélte felháborodottan Balog István. Hiába kérte, győződjenek meg róla, hogy ez nem így van, a cég szakemberei nem mennek ki ellenőrizni.

– A digitális költségmegosztók akkor regisztrálnak egységeket, ha a radiátor hőmérséklete legalább 2 fokkal magasabb, mint a helyiség hőmérséklete – ezt már a szolgáltató szakembere nyilatkozta. - Vagyis egy 20-22 fokos lakásban egy 25 fokos radiátor már fűtést biztosít, hiába érezzük azt hidegnek.

A szakember hozzátette: a termosztatikus szabályozó szelepek „0' állása nem jelenti azt, hogy a fűtés teljesen le van kapcsolva. Például reggeli szellőztetéskor, ha a hideg levegő közvetlenül az érzékelő és szabályzó szelepre áramlik, a fűtést automatikusan bekapcsolja a szelep, hogy a beállított helyiség-hőmérséklet biztosítható legyen. Ez az érték „0' állásnál körülbelül 6-8 fok. Abban az esetben is lehet kismértékű fűtés, ha a teljes zárást biztosító szeleptányér alá szennyeződés kerül. Ebben az esetben a szelep néhány percig tartó teljes nyitása majd zárása megoldhatja a problémát.

A választ Balog István nem fogadta el. Próbálta a szelepnyitogatást, az nem hozott eredményt. A többivel kapcsolatban azt mondta, ha a radiátorba nem érkezik meleg víz, az nem lehet 25 fokos. Szellőztetéssel pedig az említett mértékű hideget nem lehetett még ebben az időben úgy ráengedni a szelepekre, hogy az ekkora fogyasztást eredményezzen.

A férfi egyetlen dolgot szeretne: csak azért a hőmennyiségért kelljen fizetnie, amit valóban elhasznál. Jogos elvárás. Vagy mégsem?