Az átlagember azt gondolja róla, hogy biztosan drága, ezért elkerüli...


A bio szócska Magyarországon taszítja a vásárlók többségét, az átlagember pedig csak annyit tud róla, hogy biztosan humbug és drága, ezért inkább elkerüli. Érthetetlen, hogy Európában csak nálunk csökken a bio minden szegmense (fogyasztás, termelés, terület, stb.) A megtermelt bio növények több mint 90%-a exportra megy, mert külföldön imádják a magyar bioterméket, ugyanis rendkívül megbízhatónak tartják!

Mi az igazság és mi rombolja az imázst?
Először is a tévhitek. Legtöbben azt mondják, hogy minden szennyezett a Földön, ezért nem is létezhet biotermelés. Egyedül nálunk nem tudják, hogy a bio azt jelenti, hogy a lehető legkisebbre csökkenteni a környezeti terhelést. Csak hazánkban feltételezi az átlagember, hogy vissza lehet térni a környezetszennyezés előtti szintekre, pedig nem lehet meg nem történtté tenni a mérgezéseket, legfeljebb annyit tehetünk, hogy nem folytatjuk...

Alapvetően 3 részből áll egy terület „bio-vá” tétele:
Először is csak olyan területet vonunk termelésbe, ahol komoly, konkrét mérhető, látható környezetszennyezés nem folyik. Nem alkalmas például autópálya, repülőtér, bánya, meddőhányó, vagy szeméttelep melletti térség.
A termelés három évig ökológiai módszerekkel zajlik, de a termék még nem kap bio minősítést. Ez az úgynevezett átállási időszak. Ekkor kell gondoskodni az ún. besodródás ellen, kivonni az esetleg még ott lévő szennyező anyagokat, illetve természetes módon feltölteni tápanyaggal a talajt.

Az elsőt ott alkalmazzuk, ahol a környező földeken vegyszerekkel permetezhetnek, és attól akarjuk megóvni ökológiai területünket. Ez lehet nem átjárható kerítés, vagy természetes élő sövény. Az esetleges szennyező anyagok talajból kivonása sokszor gumós zöldségekkel zajlik, azok ugyanis föld alatti részeikbe betárolják például a műtrágyákból származó nehézfémeket.
A tápanyag utánpótlásról tudnak legtöbbet az emberek. Ezt általában pillangósok telepítésével, illetve baktériumtrágyákkal végezzük az átállási időszakban. Ökológiai rendszert hozunk létre, azaz vegyszerektől mentesen (lehetőleg a biogazdaságban) tartott állatok trágyáját és saját előállítású komposztot alkalmazunk műtrágyák helyett.

Névtelen-1

Kizárólag bio-, vagy garantáltan vegyszer és GMO mentes szaporítóanyagot használunk. A termelés folyamán csak a bio minősítő szervezetek által engedélyezett anyagokat juttatjuk ki. Ezek vagy kontakt, gyorsan lemosódó, ártalmatlan szerek (pl. káliszappanos lemosás), vagy természetes anyagok (például narancsolaj), vagy élő szervezetek (például fürkészdarazsak).
Az ökológiai termékek feldolgozása során is szigorú előírások kötnek bennünket, az ellenőrzés és adminisztráció nagyon komoly. Többletköltségeink nagy része ebből származik.
A másik ok, amiért valóban drágább a bioélelmiszerek előállítása az a kisebb termésmennyiség. Ez egyrészt a kisebb termőképességű fajtákból, a növényeket felfújó nitrogén műtrágyák hiányából és kisebb hatékonyságú növényvédelmi kezelésekből származik. Azt jelenti, hogy azonos területen, hasonló költséggel jóval kevesebb termést tudunk betakarítani, mint egy mérgeket használó átlagos gazdálkodó.