Hazánkban majdnem 900 poloskafaj él, ezek közül pedig nagyjából 20-30 lehet idegenhonos.

Számos faj esetében nem egyértelmű, hogy mióta él a vizsgált területen, így sok fajról nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy idegenhonosak lennének. Ezzel szemben a 2002-ben megjelent afrikai eredetű vándorpoloska, és a 2013 óta terjedő ázsiai márványospoloska (lásd a képen) esetében teljesen egyértelmű, hogy frissen betelepült fajokról van szó.

Az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys)  friss jövevény nálunk. A 2010-es évek közepére 'meghódította' az országot.

zöld vándorpoloska (Nezara viridula)  először 2002 környékén jelent meg nálunk, s úgy tűnik, annyira bejött neki az itteni éghajlat, hogy úgy döntött, egyelőre marad. A tojásokból kikelő lárvák ahogy nőnek, úgy változnak. Ötször vedlenek, s ennek során a színük és mintázatuk is folyamatosan alakul, míg végül egyszínű, világoszöld lesz a kifejlett rovar.

A probléma is elsősorban az új jövevényekkel van, mert bár korábban is ismert volt például a bencepoloska azon szokása, hogy házakban szeret áttelelni, a barna ázsiai márványos- és a zöld vándorpoloska óriási tömegű elszaporodásához képest szinte jelentéktelen a számuk.

Utóbbiak szubtrópusi eredetűek és egy évben akár két-három nemzedékük is kifejlődhet, ami természetes ellenség híján a mindenki által ismert invázióhoz vezet. Ráadásul ha megtalálják a megfelelő helyeket, és települések, épületek mindenképp annak számítanak, akkor nagy számban tudnak áttelelni a klímaváltozás miatt egyre enyhébbé váló évszakban.

Házi készítésű poloska csapdák

Vállalkozó kedvűek házilag is barkácsolhatnak különböző csapdákat PET palackból és zseblámpából. A bogarakat ugyanis vonzza a fény, és gyanútlanul besétálnak a vesztüket jelentő kütyükbe.

Az interneten több leírás és videó is található ezekről. Az alábbi videóban két változatot nézhetsz meg.