A fűtőértékkel kapcsolatban időről-időre különböző hírek kezdenek terjedni. LÁSS TISZTÁN!


Gyakran hallani - főként a fűtési szezonban - olyan véleményeket, miszerint a földgáz fűtőértéke megváltozott, hiszen magasabb lett a gázszámla, vagy éppen más lett a gázláng színe. Ezek a feltételezések azonban távol állnak a valóságtól.

A földgáz felhasználása jóval összetettebb folyamat, mint ahogy azt mi felhasználók sokszor sejtjük. Ez az oka annak, hogy a fűtőértékkel kapcsolatban időről-időre különböző tévhitek születnek és terjednek el. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, ismernünk kell néhány fontos tényt.

Mit jelent a földgáz fűtőértéke?

Az senkinek sem újdonság, hogy a földgáz használati értékét a belőle nyerhető energia (hő) határozza meg. De mitől függ a kapott energia?

A földgáz úgy nevezett szénhidrogén gázok keveréke, vagyis ezeket a gázokat szén és hidrogén különféle vegyületei alkotják. Ezek elégetésekor javarészt széndioxid és víz, továbbá hő keletkezik - magyarázza Lengyel István, a a TIGÁZ-DSO Kft. szakembere.

A fűtőérték azért kerül mérésre, hogy a különböző hőértékű földgázokat (és egyéb éghető anyagokat) össze lehessen hasonlítani. Ezt pedig a földgáz égetésekor felszabaduló hőmennyiség mérésével lehet megtenni.

Felmerül a kérdés: mi van akkor, ha az égéskor keletkezett víz lecsapódik folyadék halmazállapotba? Ez lesz az égéshő - áll a szakmai oldalon.

Csökkenhet-e otthonunkban a fűtőérték?

A földgáz fűtőértéke hazánk legnagyobb részén 33-35 MJ/m3 között van. 'A fűtőérték ’értékét’ szabvány írja elő, amelyet minden érintettnek be kell tartania' - teszi hozzá Lengyel István. 'A szabvány a fogyasztási helyre vonatkozó átlagos fűtőértéktől plusz-mínusz 5 százalékos eltérést enged meg, tehát a TIGÁZ-DSO Kft. szolgáltatási területén a fűtőértéknek 32,3-35,7 MJ/m³ közötti értéktartományban kell lennie. A földgázelosztó a rendszerébe betáplált gáz elosztását végzi. A fűtőérték ’értékét’ sem befolyásolni, sem megváltoztatni nem tudja.'

A fizetendő gázdíj ebből kifolyólag nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ, hanem annak fűtőértékétől is, vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni. Így a szolgáltató az elfogyasztott mennyiséggel arányos díjat számítja ki.

Mitől érezzük mégis úgy, hogy csökkent a fűtőérték?

Sokan érvelnek a fűtőérték látszólagos romlása mellett azzal, hogy lassabban forr fel a víz, vagy ami a leggyakoribb, többet kell fűteniük ahhoz, hogy elérjék ugyan azt a hőmérsékletet, mint korábban. Az ördög a részletekben rejlik, és itt sincs ez másképp. Az például, hogy mennyi idő alatt tudjuk felfűteni a lakást, rengeteg aprónak tűnő, de igen lényeges tényező függvénye - magyarázza Lengyel István. Az egyik legfontosabb ilyen tényező a földgázból nyerhető energia mellett a fogyasztó gázkészülékének állapota, a gáz nyomása, a befűtendő tér mérete, a lakás hőszigetelése és persze nagyon fontos az időjárás is.  Ezek közül néhány tényezőt mi is meg tudunk változtatni a takarékosság érdekében: rendszeresen karbantartjuk a gázkészülékeinket, vagy energiatakarékosra cseréljük ki, továbbá elvégezzük a lakás hőszigetelését. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!