Ilyen jótékony hatásai vannak.


Sokak szerint a réz edények használata nagyon egészséges, hiszen például a benne lévő víz sokkal tovább megőrzi frissességét, tisztaságát. Ezt jól tudták az ókori egyiptomiak és hinduk is, akik gyakran kortyolták réz eszközökből az innivalójukat.

Ezt most kutatásokkal is alátámasztották, így ha találunk odahaza valahol egy rézből készült bögrét, mossuk ki, és használjuk bátran.
A mértékkel történő rézfogyasztás serkenti az agyi funkciókat, mivel jót tesz az idegműködésnek, fontos szerepe van az idegsejtek aktivá tételében.

Több ember is olyan tapasztalatokról számolt be, hogy rézből készült ékszerek, tárgyak viselésével csökkent az ízületi gyulladások okozta panaszok, fájások mértéke. Megfigyelések szerint ez akkor szokott bekövetkezni, ha a réz oxidálódni kezd és zöld színre vált.

Ha rézből készült tányérokból eszünk, javulni fog az emésztésünk, és a méregtelenítési folyamatok is felgyorsulnak, továbbá kisebb lesz a fertőző betegségek kialakulásának esélye. Emellett még jó hatással van a pajzsmirigyek működésére és a keringési rendszerre is pozitívan hat.

A réz hozzájárul a melatonin nevű, alvást elősegítő hormon termelődéséhez, így az álmatlan éjszakákat is megszünteti, plusz jobban nő tőle a haj, mivel jót tesz a vékony hajszálereknek, amelyek révén több tápanyag tud eljutni a hajhagymákhoz.