Az év végéig kell a kerti kutakat bejelenteni. Ha valaki nem jelenti be, 300 ezres bírságot kockáztat.


December 31-ig kell kérni a fennmaradási engedélyt a 2018. január 1-je előtt engedély nélküli készített kerti kutakra. Akik kérik és megkapják a fennmaradási engedélyt, nem kapnak büntetést. A többiek viszont a bírságot kockáztatják, a büntetés maximuma 300 ezer forint lehet magánszemélyek esetében.

A fúrt és az ásott kutakra egyaránt vonatkozik a szabály.

Az eljárás nem egyszerű!

A fennmaradási engedélyre vonatkozó kérelem előtt tervdokumentációt kell készíttetni erre jogosult szakemberrel. A fennmaradási engedélyezési eljárás során szakértőként be kell vonni az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot annak megállapítására, hogy a kút nem veszélyeztet karszt- vagy rétegvíz készletet. Csak a szakhatósági hozzájárulás, valamint a szakértői vélemény esetén adhat ki a jegyző fennmaradási engedélyt.

Szakhatóságot akkor kell bevonni az eljárásba, ha a kútból ivóvizet szeretne a tulajdonos.

A fennmaradási engedélyeztetési eljárás ingyenes 2018 végéig.

A parlament még nyár elején fogadta el azt a jogszabályt, amely eltörölte volna kútfúrási bejelentési kötelezettséget. Ám Áder János köztársasági elnök felülbírálta a döntést, mert az ellenőrizetlen vízkivétel szerinte veszélyeztetné az ország vízgazdálkodását.

Megjegyzés: A fennmaradási engedély igényléséről részletes tájékoztatót készített a Katasztrófavédelem,  ezt itt érhető el, egy önkormányzati részletes összefoglalója pedig itt olvasható. (minden önkormányzat jegyzője elkészítette az adott településre vonatkozó részletes előírást.)