Rosszabb, mint amire gondolnál!


A legyek akár veszélyes kórokozókat is hordozhatnak, így semmiképpen nem jó, ha az ételünk közelében vannak.

Tévhit, hogy a legyek csak akkor betegíthetnek meg, ha lábaikkal piszkos, vagy veszélyes helyeken jártak, majd azzal beszennyezik az ételeinket.

Más oka van a fertőzésveszélynek.

A legyeknek nincs foguk, ezért folyadékot szívnak fel az orrukkal. Amikor szilárd táplálékra repülnek visszaöklendezik a nyálukat, hogy cseppfolyóssá tegyék az ételt, amit ismét megisznak.

A legyek szinte mindent megesznek, így amikor visszaöklendeznek akkor veszélyes baktériumokat bocsájtanak ki, amik előtte akár fekáliából vagy rohadt húsból is származhatnak.

“Bármi, ami egy állattól származhat, beleértve a baktériumokat és vírusokat, a házi legyek felveszik, és lerakják a szendvicseden” – nyilatkozott egy szakember.

Miközben végigmasíroznak és csemegéznek a kedvenc ételedből akár több 100 betegséget és parazitát képesek átadni, beleértve a szalmonellát, tuberkulózist és kolerát.

Van egy másik módja is annak, ahogyan a legyek megfertőzhetik az ételedet. Ha hosszabb ideig hagyod fedetlenül az élelmiszert, jobb, ha alaposan megvizsgálod, mert a legyen szeretik lerakni tojásaikat ételeinkre. Nyáron kifejezetten veszélyes húst hosszabb ideig olyan helyen tárolni, ahol nyüzsögnek a legyek.

Mit tehetsz ellenük?

A lehető leghamarabb hessegesd el őket, hogy ne legyen idejük megkezdeni a lakmározást, ám lábaikkal még így is könnyen beszennyezhetik az ételt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig lefedd az ételt, még akkor is, ha nincs légy a lakásban. Forrás