KÜLDD TOVÁBB! Szívroham, szívinfarktus megelőzés, megelőző jelek!


A szívinfarktust elszenvedett nők 43 százalékának egyáltalán nincsenek mellkasi fájdalmai. Mivel a tünetek kevésbé nyilvánvalók, a nők tovább halogatják, hogy orvoshoz forduljanak, vagy kihívják a mentőt. Ez a késlekedés azonban végzetes lehet! A szívinfarktus túlélési esélye 23%-kal nő, ha a beteg 3 órán belül orvoshoz kerül, és 50%-kal, ha egy órán belül. Ráadásul növeli a kockázatot az is, hogy sokan összekeverik a tüneteket más, kevésbé súlyos betegségek tüneteivel, és refluxra vagy influenzára gyanakodnak.

Ma Magyarországon a nők 57%-a hal meg szívproblémák miatt, ami jóval meghaladja a férfi halálesetek 45 százalékát.

8 figyelmeztető jel, ami a nőknél bajt jelez:

Állkapocs- és hátfájdalom – a mázsás kő a mellkason inkább a férfiakra jellemző, a nőknél sokszor máshol jelez a fájdalom. Fájhat a szegycsont, a hát, a vállak, a nyak vagy az állkapocs is.

Igen erős fáradtságérzet - a szívroham előtti napokban vagy hetekben a nők több mint 70 százaléka rendkívüli módon fáradt, kimerült, mintha influenzás lenne. Van, hogy megerőltetőnek tűnik még az ebédfőzés is.

Erős verítékezés - gyanús, ha a beteg minden nyilvánvaló ok nélkül úszik a verítékben, és sápadt, hamuszürke az arca.

Émelygés, hányás, szédülés – a szívrohamot megelőző időkben a nőknek gyakran vannak gyomorpanaszaik, ezt akár hányás is kísérheti.

Légszomj - a szívrohamot átélt nők közel 58 százaléka számol be arról, hogy zihált, vagy nem volt képes beszélni a légszomj miatt.

Álmatlanság - a szívrohamot megelőző hetekben a nők közel fele panaszkodott álmatlanságra, elalvási nehézségekre vagy éjszakai fölébredésre.

Szorongás - szívroham előtt sok nő érzi, hogy valami nagy veszély fenyegeti. A szakemberek ennek még nem tudják a pontos magyarázatát, de komolyan kell venni ezt a jelenséget. A szervezet így figyelmeztet a közelgő bajra.

Ne kövessük el azt a gyakori hibát, hogy saját magunk ülünk kocsiba, és a tünetek jelentkezésekor vegyünk be egy aszpirint! Így megelőzhető a rögképződés és az általa okozott károsodás. A sürgősségin rámenősnek kell lenni, vagy olyasvalakivel menni az ügyeletre, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az orvos tíz percen belül megvizsgálja a beteget.

► KÉRJÜK LÁJKOLD, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ÉLETET MENTHET!