A szakértők szerint nem mindegy, hogy alszol.


Az alvást sok minden megzavarhatja: külső zajok, a párunk horkolása, de nyugtalanság, stressz, emésztőrendszeri problémák és az is, hogy milyen pozícióban alszunk.

Az oldal-pozícióban való alvásnak rengeteg előnye van:

Enyhülést hozhat a horkolással és a tüdőproblémákkal küzdőknek!

Rengeteg ember szenved alvási apnoéban, ami azt jelenti, hogy alvás közben adott ideig kihagy a légzés. Ha légzési gondokkal küzdünk az oldalra való fekvés enyhíti a tüdőkre nehezedő nyomást, így könnyítve meg a légzést.

Jót tesz azoknak, akiknek szív- vagy gyomorproblémájuk van!

A tökéletes alvási pozíció megtalálása nem csak pihenteti, de el is lazítja a szervezet minden részét, jót tesz a szívnek, gyomornak, agynak és a légzőkészüléknek egyaránt. A berlini neves kardiológus, Dietrich Andersen szerint, akik szívelégtelenséggel küzdenek, azoknak fokozottabban ajánlott az oldalon alvás, hiszen a szív izmainak is kell egy kis pihenő. Azok is megkönnyebbülhetnek, akik gyomorégéssel, vagy emésztési nehézségekkel küzdenek, ha a bal oldalukon alszanak, ugyanis ez a pozíció megkönnyíti a gyomor működését.

A terhes nők esetében csökkenthető a halva születés esélye, ha az oldalukon alszanak

Adott esetben egy rossz fekvési pozíció is végzetes lehet a magzatra nézve. Azoknál a kismamáknál, akik terhességük ideje alatt tudatosan odafigyeltek, hogy oldalra feküdve aludjanak, 50%-al csökkent a halva születés aránya, mint azoknál a nőknél, akik a hátukon aludtak. Háton aludva a magzat oxigénellátása csökkent, a vérerekre is nagyobb nyomás nehezedik, ami veszélyes a kisbaba egészségére nézve.

Érdekes: Egy éjszaka alatt átlagosan 10-szer váltunk alvási pozíciót, úgyhogy a testünk mindent megtesz azért, hogy reggel kipihenten ébredjünk.