Mint az embernél, az állatoknál is sokat elmond az alvási pozíció.


Alvópozíciónk segítségével már nem csak saját magunkról tudhatunk meg többet, hanem kedvencünkről is. Ha esetleg eddig nem figyelted, hogy milyen pózban szeret aludni négylábú kedvenced, akkor most figyeld meg majd olvasd el jellemzésünket. Gondoltad volna, hogy a lelki világukat is megismerhetjük abból, hogy milyen pózban alszanak? Görgess lejjebb és a következő sorokból minden kiderül.

1. Az oldalán
A legtöbb négylábú az oldalán szeret aludni – ez a póz a szakértők szerint egy nyugodt, harmonikus helyzet. Ha a te kedvenced is így tölti el a pihenésre szánt idejét akkor örülhetsz, mert azt jelenti, hogy komfortosan érzi magát a környezetében és biztos magában. Hihetetlenül boldog, hogy a te otthonod az övé is és nagyon megbízik benned. Nála lojálisabb kutyát nehezen találhatsz!

2. Összetekeredve
A szabályos kört alkotó, összetekeredett póz is hasonlóan gyakori, mint az előző: ilyenkor az ebek a lábukat kényelmesen maguk alá rendezik és a farkukkal körülölelik magukat, akár egy puha takaróval. Ha a te kutyádra is jellemző akkor tudd, hogy szereti a meleget, hiszen ebben a pózban remekül konzerválhatja a hőt, egyúttal védi is a testrészeit. Visszafogott, kissé érzékeny kutyusról van szó, aki nehezebben nyit az idegenek felé, de te azért tisztában vagy vele, hogy ő valójában egy kedves, szeretetreméltó állat. Jól viseli az egyedüllétet és nagyon alkalmazkodó.


3. Superman pózban
Sok kutya hason alszik, azon belül is a Superman pózban, amikor a fejük előre néz, a két hátsó lábuk egyenesen hátranyúlik, a két mellső pedig előre – mintha repülnének! Ez a helyzet lehetővé teszi számukra, hogy amilyen gyorsan csak lehet felkeljenek és elinduljanak, ha például hívja őket a gazdi. Ha a kutyusod ezt a pózt részesíti előnyben, akkor nagy a mozgásigénye, szeret játszani és hihetetlenül energikus. Könnyen motiválható bármivel és nem kell sokat győzködnöd, hogy menjen el veled futni vagy hozza vissza a labdát.


4. Égnek meredő lábakkal, háton
Ez a pozíció egyszerre néz ki viccesnek és furcsának de jó ha tudod, hogy csak arra utal, hogy a kutyád kellően magabiztos és tisztában van vele, otthon nyugodtan csinálhat azt amit szeretne. Lusta, kényelmes természetű, ugyanakkor nagyon független és önfejű. Nem viseli, ha túl sokat utasítgatod, inkább megy a maga feje után. Szereti, ha kényezteted, de ha megunja, odébb áll. Általában ott tér nyugovóra, ahol elkapja a fáradtság: nem foglalkozik azzal, hol a kis fekhelye.

5. Hason, lazán
A Superman pozíció lazább változata: bár a kutyus hason alszik, a teste nem áll olyan nyílegyenesen, mellső lábait kényelmesen maga mellé vagy a feje alá helyezi, a buksija pedig nem előrefele néz, inkább oldalasan fekszik. Ez a helyzet a legérzékenyebb ebekre jellemző, akik olyan jámborak, akár egy bárány. Sok mindentől félnek, nem keverednek más kutyákkal fölösleges vitába – igazi „jógyerekek”, akik ráadásul még bölcsek, okosak és tudatosak is.